
Het tekort aan vrachtautochauffeurs wordt in Nederland heel serieus genomen. Werkgeversorganisatie TLN en gezamenlijke partners hebben een subsidieregeling
voor ondernemers in het leven geroepen.
“De subsidie is gericht op vergroting van de groep zogeheten doorstromers en zij-instromers. Er is geld beschikbaar om werkgevers in de transport en logistiek aan te zetten om medewerkers een opleiding tot beroepschauffeur te laten volgen. Ook voor het aantrekken en opleiden van mensen van buiten geldt de subsidieregeling. Voor doorstromers wordt 65 procent van de kosten van het lesgeld vergoed, voor zij-instromers 50 procent”, meldt TLN.
We moeten 1500 chauffeurs opleiden
Het doel is om 1500 nieuwe chauffeurs op te leiden. Deze chauffeurs moeten opgeleid worden door bevoegde rijinstructeurs. We zien echter dat de rijschoolbranche te maken heeft met vergrijzing en steeds minder nieuwe instroom. Hebben we wel voldoende rijinstructeurs in Nederland om alle nieuwe chauffeurs op te leiden?
Tekort aan C-rijinstructeurs en examinatoren
We horen steeds vaker dat werkgevers in de rijschoolbranche te maken hebben met een tekort aan C-rijinstructeurs. Dit probleem zien we ook bij het CBR als het gaat om examinatoren voor het vrachtautorijbewijs. Het bewijs is de beperkte examencapaciteit waar vele rijschoolhouders mee kampen.
Nog geen oplossing
De discussie over het tekort aan rijinstructeurs is door de brancheorganisaties veelvoudig besproken. We zien helaas tot op heden geen gerichte oplossing. Een subsidieregeling voor het opleiden van C-rijinstructeurs lijkt nog ver weg en hoe het probleem opgelost gaat worden is nog maar de vraag.
We zijn benieuwd naar jouw mening! Volg de discussie via onze Facebookpagina.