
Medewerkers doen helaas niet altijd wat je van ze verwacht. Dit is voor iedere rijschoolondernemer wel herkenbaar. Er hangen namelijk een aantal voorwaarden aan ‘succesvol zijn’ vast en die zijn nauw verweven met de prestaties van personeelsleden en managers. Door een zelfsturend team kan je medewerkers beter laten presteren en de touwtjes loslaten. Maar hoe doe je dat?
Ondernemers proberen soms met man en macht alles aan te sturen. Vaak tevergeefs en zonder resultaat. Sterker nog, het lijkt erop dat medewerkers dan nog minder hun best gaan doen. Hoe komt dat eigenlijk en hoe kunnen we dat voorkomen en genezen?
Geef meer ruimte
Ik geloof dat bedrijven de beste resultaten boeken door mensen ruimte te geven. Ruimte moet gegeven worden met duidelijke kaders en verantwoordelijkheden. Ik omarm de ideeën van de Britse schrijver Simon Sinek. Hij schetst een visie waarbij de meeste mensen binnen een bedrijf weten wat ze moeten doen. Een deel daarvan weet ook hoe ze het moeten doen. Maar er zijn helaas maar een aantal mensen die weten waarom ze dingen moeten doen. Dit is precies het probleem en de reden waarom het vaak fout gaat.
Leer ze nadenken
Mensen weten niet waarom ze iets moeten doen en wat de consequenties zijn van hun ‘fouten’. Dit komt omdat ze gewend zijn bepaalde werkzaamheden uit te voeren, maar ze zijn niet gewend om zelf na te denken. Medewerkers moeten op nummer één komen te staan en daarmee stimuleer je hun intrinsieke motivatie.
Tips voor verandermanagement
In mijn dagelijks werk hoor ik regelmatig wat rijinstructeurs en andere medewerkers binnen grote rijscholen ‘fout’ doen. In de meeste gevallen worden deze fouten al jarenlang gemaakt en men beseft niet hoe funest deze fouten eigenlijk zijn. Rijscholen moeten steeds meer meebewegen met de wensen van de klant en dit blijft moeilijk als het personeel niet open staat voor verandering.
Om mensen open te laten staan voor verandering moeten ondernemers het voortouw nemen en de eerste stappen zetten naar verandermanagement. Zet je grootste angst eens opzij en doe eens iets geks: laat het even los! Hiervoor heb ik een paar tips. Deze zijn door mij in de praktijk getest (bij meerdere rijscholen) en in alle gevallen succesvol gebleken.
Zet je eigen visie opzij en stel vragen
Zet je eigen visie opzij en vraag jouw medewerkers om hulp. Dit kan je doen door een teamoverleg te organiseren en simpelweg vragen te stellen over de toekomst van jouw rijschool en de weg die de organisatie moet bewandelen om succesvol te blijven. Op deze manier voelt men zich gehoord en heb je de meeste kans op het ontwikkelen van zelfsturend vermogen.
Stimuleer eigen initiatieven
Vraag jouw medewerkers wat ze willen leren en waar ze in het dagelijks werk tegenaan lopen. Waar worden klanten blij van en waar komen de meeste klachten vandaan? Wat moeten wij doen om de klant beter van dienst te zijn? Een gesprek met een kleine groep rijinstructeurs kan heel veel invloed hebben op hun functioneren. Op deze manier worden ze geacht zelf mee te denken aan hun eigen ontwikkeling en het bevorderen van de klanttevredenheid. Daarmee vergroot je de betrokkenheid van jouw rijinstructeurs en krijgen ze automatisch het gevoel dat ze invloed en inspraak hebben.
Doelen en kaders opstellen
Als je beslist om enigszins los te laten moet je als rijschoolondernemer eerst experimenteren. Als jouw medewerkers zelfstandig moeten worden, moeten ze ook leren nadenken. Je leert ze nadenken door hen verantwoordelijkheden te geven en doelstellingen te laten bepalen. Als ze vrijheid willen (dit is voor de meeste mensen heel motiverend) moeten ze de kans krijgen om te laten zien dat ze met de vrijheid om kunnen gaan. Evalueer na afloop de behaalde doelstellingen en zorg voor een beloningssysteem.
Kortom..
Ik ga er niet om liegen: verandermanagement kost tijd en moeite. Als rijschoolhouder moet je wel beseffen dat jouw medewerkers van grote invloed zijn op alles binnen jouw organisatie. Wanneer je niets doet, gaat er ook niets veranderen. Als je besluit hierin te investeren krijg je er wellicht veel voor terug.
Leg de verantwoordelijkheid eens bij jouw mensen en durf los te laten. Sommige medewerkers zullen je positief verrassen, anderen juist negatief. Het mooiste is dat de koplopers nog meer gemotiveerd worden om hun best te blijven doen. Daarmee haal je de maximale potentie uit je beste medewerkers. Zitten er ook ‘tegenvallers’ tussen? Zorg dat zij aangestuurd worden door de sterkste mensen uit jouw team. Hiermee voorkom je ook gelijk dat de ‘goede’ gaan leiden onder de slechte. De mensen die het minst presteren zullen zich aan de sterkste optrekken. Daarmee kan jij eindelijk de touwtjes iets meer loslaten. Succes..
Column: Yana Ivanova, RijschoolMedia2GO